بهترین نکات و تکنیک ها برای فیلمبرداری
1- تجهیزات و وسایل فیلمبرداری را تهیه کنید
خوشبختانه در عصری زندگی می کنیم که دوربین های دیجیتال با کیفیت بالا برای استفاده شخصی و تفریحی با قیمت مناسبی عرضه می شوند و مبتدیان می توانند از آنها برای شروع کارشان استفاده کنند. شما می توانید از دوربین های قبلی تان هم برای فیلمبرداری استفاده کنید.
حتی می توانید با گوشی اندروید یا آیفون خودتان هم فیلم های حرفه ای بگیرید، به شرطی که این موارد را به خاطر داشته باشید:
- برای افزایش کیفیت فیلم از دوربین عقب استفاده کنید
- به جای حالت عمودی، از حالت افقی برای فیلمبرداری استفاده کنید.
- در صورت لزوم، گزینه شبکه همپوشانی (overlay grid) را در گوشی تان فعال کنید. این گزینه راهنمای خوبی برای تراز نگه داشتن گوشی شماست.
اگر بودجه کافی دارید، توصیه می کنیم که حتما یک نگه دارنده گوشی برای ثابت نگه داشتن آن، یک میکروفون خارجی برای دریافت صدای بهتر و یک سهپایه ویدیویی قابل اعتماد خریداری کنید.
2- برای فیملتان برنامه ریزی کنید
اگر قصدتان ساخت موزیک ویدئو، تبلیغ تجاری یا فیلم کوتاه باشد، آزادی عمل خیلی بیشتری برای برنامه ریزی کامل تولید ویدیوی خود از ابتدا تا انتها خواهید داشت. برای اینکه فیلمتان واقعا حرفه ای شود، قبل از شروع فیلمبرداری کاملا مشخص کنید که قرار است از چه صحنه هایی فیلم بگیرید و ترتیب آنها چگونه خواهد بود.
این کار به شما کمک می کند تا فیلم نهایی تان را تجسم و نماهای مورد نظرتان را در ذهن ترسیم کنید. این کار به عنوان راهنمای شما در طول فیلمبرداری و ویرایش عمل می کند و علاوه بر این به شما کمک می کند تا قبل از فیلمبرداری، زمان مناسب برای فیلمبرداری، مکان مورد نظر خود و دوربین های مناسب مورد استفاده (در صورتی که چندین گزینه در اختیار دارید) را تعیین کنید.
از طرف دیگر، اگر قرار باشد رویداد یا اتفاق خاصی را پوشش بدهید، برنامه ریزی کردن باعث می شود تا حد امکان آماده شوید. به عنوان مثال اگر قرار است فیلمبردار یک مجلس عروسی باشید، باید دقیقا بدانید چطور تمام لحظات مهم را ثبت کنید و فیلم فوق العاده و خاطره انگیزی بسازید.
3- نورپردازی خوبی داشته باشید
یکی از بزرگترین رازهای فیلمبرداری حرفه ای استفاده از نور مناسب برای فیلم گرفتن است. سعی کنید حتما در طول روند مفهوم سازی در فیلمتان، به نورپردازی توجه ویژه ای داشته باشید. انواع نورهای مورد نیازتان و جای مناسبی که باید قرار بگیرند تا جلوه های مورد نظرتان را به شما بدهند را مشخص کنید. اگر نمی خواهید خیلی در خرج بیفتید و هزینه کنید یا اگر معمولا با نور چراغها و خورشید کار می کنید، به این فکر کنید که چطور می توانید به بهترین شکل از این نورها برای صحنه تان استفاده کنید.
به عنوان مثال، اگر می خواهید صحنهای با ظاهر دراماتیک داشته باشید، باید از نور کمتر و سایه های بیشتر استفاده کنید. از طرف دیگر، هر چه صحنه شما پرنورتر و روشن تر باشد بسته به محل قرارگیری نور در صحنه، احساس شادی و انرژی بیشتری به مخاطب القا می کند.
4- پس زمینه را ساده نگه دارید
یادتان باشد که نباید هر جایی را به عنوان مکان فیلمبرداری انتخاب کنید. تا حد ممکن سعی کنید بک گراند یا همان پس زمینه صحنه شما ساده باشد و شلوغی و درهم برهمی را از آن حذف کنید. خیلی ها برای فیلمبرداری از پس زمینه های تک رنگ استفاده می کنند. این پس زمینه ساده می تواند یک دیوار باشد یا پارچه و یا یک کاغذ بزرگ. سپس سوژه هایشان را کمی دورتر از پس زمینه قرار می دهند تا از ایجاد سایه در بک گراند جلوگیری کنند.
نکته کلیدی این است که باید عناصری که باعث می شوند صحنه شما شلوغ و در هم به نظر برسد و توجه و تمرکز مخاطب را از سوژه اصلی منحرف کنند حذف کنید. با این حال یادتان باشد که گاهی اوقات برای انتقال برخی مضامین یا خطوط داستانی به مخاطب، لازم است که در پس زمینه از یک سری چیزها استفاده شود. بهترین کار این است که در ابتدا روی اصول اولیه فیلمبرداری (مثل داشتن پس زمینه ساده) کار کنید و وقتی به آنها مسلط شدید، از تکنیک های مختلف دیگر برای افزایش کیفیت فیلم هایتان استفاده نمایید.
5- ترکیب بندی خوبی داشته باشید
یک فیلمساز حرفه ای یا شخصی که در صنعت فیلمسازی مشغول به کار است می تواند در عرض چند ثانیه کار یک فیلمساز آماتور را تشخیص بدهد؛ حتی اگر برای ساخت آن فیلم از تجهیزات پیشرفته فیلمبرداری استفاده شده باشد. فکر می کنید چرا چنین اتفاقی می افتد؟ به خاطر عدم وجود کادربندی و چینش مناسب عناصر!
نکته ای که خیلی از مبتدیان متوجه آن نمی شوند این است که فیلمبرداری خوب (مخصوصاً فیلمبرداری آثار سینمایی)، چیزی فراتر از هدف قرار دادن سوژه با دوربین است. در واقع فیلمبرداری حرفه ای شامل استفاده از ترکیبات و عناصر بصری مناسب برای روایت داستان شماست. علاوه بر این، شما باید موقع فیلمبرداری کادرتان را هم تغییر بدهید تا صحنه تان زیبا به نظر برسد.
یکی از مهمترین نکات فیلمبرداری سینمایی و قوانین ترکیب بندی، قانون یک سوم (the Rule of Thirds) است. این قانون به شما می گوید که موقع فیلمبرداری سر سوژه تان باید کمی بالاتر از مرکز کادر قرار بگیرد نه اینکه دقیقا وسط قاب یا کادر باشد. علاوه بر این، وقتی دو سوژه با هم روبرو می شوند، باید از لحاظ بصری به آنها فضای تنفس یا راه رفتن بدهید و فاصله مناسب آنها با هم را حفظ نمایید.
نکته دیگر این است که وقتی می خواهید از مکالمات دو نفر فیلم بگیرید از نمای روی شانه (over-the-shoulder shots) برای فیلمبرداری استفاده کنید. علاوه بر این، برای ایجاد عمق در صحنه استفاده از پیش زمینه و پس زمینه بسیار مهم است.
6- دوربین را در جای مناسبی قرار بدهید
اشتباه رایجی که اکثر مبتدیان مرتکب آن می شوند این است که نمی دانند فاصله کانونی لنز و فاصله نسبی دوربین از سوژه چقدر روی ظاهر صحنه شان تاثیر می گذارد. در نماهای کلوز آپ (close-up)، هیچ وقت نباید دوربین را نزدیک سوژه تان قرار بدهید، چون این کار اعوجاج های غیرجذابی در چهره سوژه ایجاد و نشان دادن لبه های صحنه را برایتان سخت می کند. به جای این کار، دوربینتان را کمی دورتر از سوژه بگذارید و با دقت لنز دوربینتان را به سمت آن زوم کنید.
یادتان باشد که زوم کردن را به صورت اپتیکال (با لنز) انجام بدهید نه دیجیتال (زوم کردن روی صفحه نمایش)، چون حالت دوم کیفیت کلیپ های ویدیویی شما را کاهش می دهد و آنها را به شکل پیکسلی در می آورد.
– از فوکوس دستی استفاده کنید
با اینکه قابلیت فوکوس خودکار دوربین خیلی جاها به درد می خورد و کمک کننده است، ولی ممکن است وقتی سعی میکنید سوژهتان را در صحنههای کم نور قرار دهید، با فوکوس کردن روی آن و خارج شدن خودکار از حالت فوکوس کارتان را خراب کند. اگر با گوشی فیلمبرداری می کنید از قابلیت نوردهی یا فوکوس را خاموش کنید یا اینکه مستقیما روی گزینه فوکوس دستی بزنید تا بتوانید خودتان فوکوس روی سوژه را تنظیم نمایید.
تنظیم دستی فوکوس این امکان را هم به شما می دهد که جلوه های جالبی هم به ویدئوهایتان اضافه کنید؛ مثلا می توانید از رک فوکوس (rack focus) به طور متوالی بر روی اشیاء مختلف فوکوس کنید. این تکنیک به شما امکان تنظیم تغییر وضوح از یک سوژه به سوژه دیگر را می دهد. اگر از فوکوس به درستی استفاده شود، این قابلیت به ابزاری قدرتمند برای جلب توجه بیننده و انتقال مفهوم در روایت داستان فیلم تبدیل خواهد شد.
– تراز سفیدی (White Balance) را تنظیم کنید
یکی از چالش هایی که خیلی از فیلمبردارها موقع ساخت فیلم با آن روبرو می شوند اصلاح دما و رنگ است. اگر موقع ضبط یک صحنه از دو یا چند دوربین استفاده می کنید، احتمالا متوجه می شوید که دوربین ها دمای رنگ پیشفرض متفاوتی دارند. مثلا اگر دو دوربین با مارک های مختلف مثل کانن و سونی دارید و از هر دو برای ضبط یک صحنه استفاده می کنید به چنین مشکلی برخورد خواهید کرد. علاوه بر این ممکن است همه دوربین هایتان از یک برند باشند ولی با این حال رنگ و دمای پیش فرضشان با هم فرق کند.
تصور کنید که در حال دیدن یک فیلم هستید و رنگ آن مدام از آبی به زرد تغییر می کند. می بینید چقد اذیت کننده است؟ برای جلوگیری از بروز این مشکل، قبل از شروع فیلمبرداری باید تعادل رنگ سفید را روی همه دوربینها تنظیم کنید تا فیلم شما یکدست و حرفه ای به نظر برسد. این کار همچنین باعث می شود که روند ویرایش فیلم بعد از فیلمبرداری سریعتر انجام شود و هزینه های پس از تولید در آینده هم کاهش یابد.
دیدگاهتان را بنویسید