قیمت
شناخت کمانچه
از سری سازهای آرشه ای در موسیقی ایران و اروپا می توان به کمانچه و قیچک از ایران و ویولن، ویولونسل، کنترباس از اروپا اشاره کرد.
این سازها عموماً بعلت تولید صدای خوشایندشان در همه کشورها بسیار محبوب و مورد توجه هستند.
کمانچه دارای چهار سیم است که از زیر به بم ر، لا، ر، لا یا می لا می لا کوک می شوند.
این ساز دارای یک کاسه است که روی آن را با پوست می پوشانند، از کاسه دسته ای خارج شده که سیم های ساز از پایین ترین قسمت کاسه تا انتهای دسته کشیده می شوند و در انتها دسته ساز دور پایه ی گوشی ها پیچیده می شوند و بوسیله ی گوشی ها کوک می شوند.
طول کلی ساز کمانچه حدود ۸۰ سانتی متر است.
برای نواختن کمانچه ساز را روی زمین یا زانو می گذارند و ساز نسبت به بدن حالت موازی دارد.
سوالات متداول در مورد این دوره
1-آیا نواختن کمانچه سخت است؟
هیچ کاری بدون تلاش مثمر ثمر نخواهد بود و مسلما هر کار سختی با تلاش و ممارست آسان می شود. ساز کمانچه به نسبت سازهای دیگر در مراحل ابتدایی آموزش بدلیل یکسری تکنیکهای خاص و پرده بندی نداشتن ساز به وقت بیشتری نیاز دارد.
۲- برای آموزش کمانچه چه متدهایی وجود دارد؟
در چند سال اخیر این ساز توانسته نقش خودش را پیدا کند. بعلاوه هم در تک نوازی و هم در گروه نوازی حضور پر رنگی داشته است.
در مقایسه با سازهای دیگر از نظر متد هنوز متد واحدی براى کمانچه وجود ندارد و اغلب اساتید متدهای آموزشی ویولن و کتاب اول و دوم روح الله خالقی دبیرستان را متد خود قرار داده اند.
ولی بعضی از اساتید متد خودشان را دنبال می کنند اما متاسفانه هنوز همه اساتید و نوازندگان کمانچه یک متد واحد و اصلی ندارند.
۳- میزان تمرین هنرجو روزانه باید چقدر باشد؟
استعداد و گیرایی آدمها باهم متفاوت است ولی بطور کلی از همان ابتدا میزان تمرین نباید کمتر از ۱-۲ ساعت باشد و با پیش رفتن کلاس ها میزان تمرین باید حداقل روزی ۴-۵ ساعت باشد.
۴- حدود قیمت کمانچه چقدر است؟
حدود قیمت کمانچه مختلف است. قیمت کمانچه های مبتدی الان از ۶۰۰ الی ۷۰۰ هزار تومان شروع می شود و کمانچه های حرفه ای الان تا ۱۰ میلیون تومان هم وجود دارد. البته قیمت ساز به سازنده ساز و نوع چوب کمانچه بستگی دارد.
۵- ویژگی های یک ساز خوب چیست؟
یک ساز خوب سازی است که از نظر جنس و پوست و سیم مرغوب باشد و تمامی استاندارد های لازم از نظر طول دسته، نحوه قرارگیری زاویه و دهانه کاسه رعایت شوند.
۶- سن و سال مناسب براى آموزش کمانچه در آموزشگاه موسیقی سازنو چقدر است؟
آموزش کمانچه از سن ۶-۷ سالگی سن خوبی می تواند باشد بشرط اینکه کودک دوره ی ارف (موسیقی کودک) را آموزش دیده باشد. ولی رده ی سنی بزرگسالان از هر سنی میتوانند آموزش کمانچه را شروع کنند.
۷- قبل یا همزمان با فراگیری کمانچه چه درسهایی کمک میکند تا نواختن این ساز را بهتر بیاموزند؟
قبل از فراگیری کمانچه خیلی بهتر است که هنرجو دوره ی سلفژ و تءوری موسیقی را گذرانده باشند بدلیل اینکه این دوره ها می توانند کمک بزرگی به آموزش موسیقی داشته باشد و گوش نوازنده را تربیت و تقویت می کند.
۸- چه مدت زمانی طول میکشد که کمانچه را در حد مطلوب نواخت؟
این موضوع بستگی به هنرجو دارد که چقدر تمرین داشته باشند ولی اگر در نظر بگیریم تلاش و تمرین هنرجو خوب باشد در یکسال اول می توانند به نتیجه ی مطلوب برسند.
۹- شیوه آموزشی شما در بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج چگونه است؟
شیوه آموزشی در افراد مختلف متفاوت است. شیوه آموزش به کودکان همراه با ملودی و شعرهای آسان شروع می شود و کم کم با موسیقی اصیل ایرانی آشنا می شوند.
در شیوه آموزشی بزرگسالان، کتاب آقای روح الله خالقی ۱و۲ و کتابهای مختلف دیگر با توجه به پیشرفت هنرجو استفاده می شود.
۱۰- در طی دوره آموزش کمانچه سطح آموزش بصورت ناگهانی سخت میشود؟
اگر دوره ی آموزشی از همان ابتدا با برنامه ریزی پیش برود دوره آموزشی یکدفعه سخت نخواهد شد.
۱۱- نکات کلیدی برای آموزش کمانچه چیست؟
از همان ابتدا هنرجویان باید بحالت صحیح و اصولی پشت ساز بنشینند و یک اکول صحیح داشته باشند. اگر این اکول درست باشد، نحوه انگشت گذاری، نحوه رفتن آرشه، کنترل ساز و چرخش ساز هم درست خواهد بود. بنابراین از همان ابتدا اکول نوازنده باید اصولی و درست باشد.
علی مولانیا
مدرس تار ، سه تار ، کمانچهعلی مولانیا، متولد ۱۳۵۵ تهران شروع یادگیری موسیقی با ساز سه تار از سال ۱۳۷۰ زیر نظر جناب اقای حسینی و استاد مسعود شعاری